Spørg lægen

Uregelmæssig menstruation

15. November 2021 20:07
Elisabeth

Hej

Jeg har uregelmæssig menstruation efter for 5 måneder siden at være stoppet på p-piller efter 9-10 år. Min kæreste og jeg vil gerne have børn, men min menstruation er helt uregelmæssig, og alle ægløsningstestene er negative. Jeg fik min menstruation første gang efter stoppet 3 dage efter – så det har været menstruation på p-piller-stoppet, ligesom når jeg holdte pause i en uge for at få menstruation. Næste menstruation kom 6 uger efter første menstruation, 3. menstruation kom 8 uger efter nummer 2. Nu er det 6,5 uge siden, at jeg sidst havde menstruation, men min graviditetstest i lørdags var negativ.
Jeg har døjet rigtig meget med mavekramper og hovedpine og kvalme efter sidste menstruation, og haft adskillige dage med menstruationsdage uden at skulle have min menstruation.
Jeg føler mig ikke specielt stresset over det her projekt – jeg føler mig rimelig afslappet omkring det og tænker “det sker, når det sker”.
Får jeg ægløsning, når der er så langt mellem mine menstruationer, og hvad kan jeg gøre for at kende min cyklus, når der er så store og forskellige intervaller imellem?

Svar fra lægen

Kære Elisabeth

Når der går så lang tid mellem dine menstruationer, har du formentlig ikke en normal ægløsning.

Kan du huske, om du havde uregelmæssig menstruation inden du begyndte på p-piller?

Uregelmæssige menstruationer efter ophør med p-piller kan skyldes forskellige årsager. Hvis dit BMI er under 18 og du samtidigt træner meget, kan det være en forklaring på dine menstruationsproblemer. I det tilfælde bør du holde op med at træne så hårdt.

Det kan også være at du har et højt BMI og masser af æg i æggestokkene, så vi skal tænke på PCO? I det tilfælde vil vægttab og motion være gavnlig.

En tredje mulighed er, at det blot er en følge efter mange års p-pille indtag, og din hypofyse langsomt skal komme i gang igen.

Du nævner ikke din alder. Kan det tænkes, at din ægreserve er lav, og du derfor har uregelmæssige menstruationer?

Under alle omstændigheder synes jeg, at du bør henvises til en gynækolog, som kan undersøge dig og finde frem til årsagen for de uregelmæssige menstruationer.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 15. November 2021 20:06

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.