Spørg lægen

Tynd slimhinde

18. January 2022 14:41
anonym

Jeg har en tynd slimhinde. Jeg mistænker min slimhinde er blevet beskadiget efter kirurgisk abort for snart seks år siden. Jeg havde op til det kraftige, regelmæssige menstruationer og nu næsten ingen blødning som maks varer to dage. For tre år siden lykkedes det dog mig efter lang tid at blive gravid naturligt – der mistænkte jeg selv endometriose og som blev afvist af mange læger – (men som jeg sidenhen er blevet opereret for grundet sammenvoksninger i underlivet på baggrund af endometriose). Jeg har fået målt min slimhinde flere gange og den er omkring 6 mm ved ægløsning – har udtrykt bekymring for dette til flere, men er blevet afvist med jeg tidligere har været gravid, at jeg lige er stoppet på p-piller etc – men jeg ved den er tynd da jeg ikke bløder og den altid har været tynd på UL siden aborten. Kikkertundersøgelsen af livmoder er uden sammenvoksninger. Jeg har haft et inseminationsforsøg, hvor jeg havde en tynd slimhinde på 5.5 mm men valgte at gennemføre da jeg havde fået hormoner. Jeg er som nævnt tidligere blevet gravid naturligt (på tynd slimhinde, formodes). Jeg har tre spørgsmål i den forbindelse
1) Kan der gøres noget for at optimere slimhindetykkelse når mistanken er at den er beskadiget?
2) Giver det ikke mening at gå direkte til IVF behandling?
3) Kan man blive gravid på tynd slimhinde (omkring 6 mm)
Grunden til jeg er henvist til fertilitetsbehandling er min endometriose diagnose, jeg har fin ægreserve, ingen mandlig faktor og jeg er over 35 år.
Mvh.

Svar fra lægen

En tynd slimhinde kan være noget der forekommer normalt, men det kan også være en følge til for eksempel en kirurgisk abort, når moderkagen bliver fjernet kirurgisk efter fødslen eller følger efter sammenvoksninger.

Hvornår er en slimhinde for tynd?
Som en tommelfingerregel har man sagt, at slimhinden gerne skal måle mindst 6 mm. Men en stor amerikansk undersøgelse af kvinder i IVF behandling har vist, at tykkelsen ikke er så vigtig, så længe slimhinden bliver 3-laget. De kunne ikke finde en forskel på graviditeter så længe slimhinden måler mindst 5 mm når man planlagde oplægning af optøede æg.

Vi har også på vores klinik kvinder hvis slimhinde ikke kommer op over de famøse 5-6 mm, og som alligevel bliver gravide og føder sunde og raske børn. Så i din situation vil jeg ikke være så nervøs for de 6 mm som du beskriver, at din slimhinde måler.

Du skriver, at det er 6 år siden at du fik din udskrabning, og at dine menstruationer har ændret sig for bestandigt sidenhen. Umiddelbart tænkte jeg på muligheden for sammenvoksninger i livmoderhulen efter den kirurgiske abort. Dette kunne være en god forklaring på de ændringer du har observeret. Men du har fået lavet en kikkertundersøgelse af livmoderhulen hvor alt var normalt. Så jeg kan ikke give dig nogen god forklaring.

Hvordan behandler man en tynd slimhinde?
I de tilfælde hvor man finder en tynd slimhinde efter for eksempel en kirurgisk abort, vil man i første omgang se, om ikke den opnår normal tykkelse inden for de næste 3 måneder. Hvis den forbliver tynd, kan man supplere med østrogen i nogen måneder. Det vil ofte være tilstrækkeligt til at få slimhinden til at vokse til den oprindelige tykkelse, og menstruationerne normaliseres.

Giver det mening at gå direkte til IVF behandling?
Ja, det mener jeg er en god ide. Ikke på grund af problemer omkring slimhinden, men pga din endometriose. Når du er opereret for sammenvoksninger efter endometriose vil dine æggeledere ikke fungere optimalt, selvom man har set at der er passage. Kvinder med endometriose har sværere ved at blive spontan gravide og har også lidt nedsat graviditetschance ved insemination.

Du skriver at du er over 35 år og har en god ægreserve. Det betyder, at man vil kunne stimulere et pænt antal æg frem hos dig på nuværende tidspunkt. Men vi ved ikke hvor længe det varer ved.

Ud fra de oplysninger du har givet mig, vil mit råd være, at gå i gang med IVF nu for at udnytte din ægreserve og ægkvalitet, og for at undgå at spilde tid med en behandling som ikke er optimal for dig.

Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

 

 

Besvaret 18. January 2022 14:41

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.