Spørg lægen

Svangerskabsforgiftning

27. September 2021 10:31
Camilla

Hej
Er 46 år,jeg har været 1.5 år i fertilitetsbehandling,hvor jeg har haft 2 bio.
Nu hvor jeg ikke må behandles i Danmark mere,havde mig og min mand talt om ægdonation i Spanien,men min største frygt er svangerskabsforgiftning.
Mit spørgsmål er ,om jeg skal være bekymret for dette,da dette er min største frygt.
Hilsen Camilla

Svar fra lægen

Kære Camilla

Svangerskabsforgiftning kan være alvorlig. Jeg forstår godt dine bekymringer.

Har du haft svangerskabsforgiftning tidligere? Hvis ja, tænker jeg, at det kan være relevant at blive henvist til en såkaldt prækonceptionel vejledning på dit fødested, hvor du kan få rådgivning om hvor stor din risiko for en gentagelse er. Din egen læge kan henvise dig dertil.

Din alder disponerer for svangerskabsforgiftning, og det samme gør donoræggene. Det skyldes, at ægget er 100% vævsfremmed. Vi ved, at der er lidt flere kvinder som får kejsersnit og som føder for tidligt når de er blevet gravide med donoræg. Det skyldes især en begyndende svangerskabsforgiftning, hvor man vælger at sætte fødslen i gang før terminen. I de fleste tilfælde er det kort tid før fødslen, og alt får fint efterfølgende. Men en gang imellem kan det være før uge 34, og det kan betyde, at dit barn bliver indlagt på børneafdelingen lige efter fødslen.

I dag anbefaler vi, at du får en børnemagnyl tablet dagligt fra uge 12 til og med uge 37. Den beskytter mod svangerskabsforgiftning. Herudover bør man kun lægge 1 donoræg op ad gangen, da en tvillinge-graviditet i sig selv har en forøget risiko for svangerskabsforgiftning. Langt de fleste kvinder gennemgår en normal graviditet og fødsel. Men samlet set er din risiko lidt øget, det kan vi ikke komme udenom.

Derfor er det også meget vigtigt, at du er åben omkring ægdonationen, så fødestedet ved, at du har en øget risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 27. September 2021 10:30

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.