Spørg lægen

Behandling stærk nedsat sædkvalitet

5. September 2021 20:56
Camilla

Til Dansk Fertilitetsklinik
Min mand har svært nedsat sædkvalitet (cirka 1 million sædceller oprenset). Vi blev naturligt gravide efter at have forsøgt i knap 6 måneder. Vi havde måneden forinden været i gennem en ægudtagning + oplægning uden graviditet. (Vi fandt ud af, at han havde svært nedsat sædkvalitet fordi vi fik den testet, da vi gik igang med at forsøge at få barn. Så vi har altså ikke forsøgt et år før vi blev udredt.) Nu vil vi gerne prøve at få barn nummer 2. Vil det give mening at forsøge med inseminering , når vi har kunne lave et barn naturligt?

Svar fra lægen

Kære C

Undskyld det sene svar, jeg er lige kommet tilbage fra ferie.

Formentlig har din mand haft en rigtig heldig dag, den dag du havde ægløsning og blev gravid uden hjælp.

Det er værd at få undersøgt hvordan hans sædkvalitet er i dag. Er den blevet bedre, kan insemination en mulighed. Hvis den uændret ligger lige så lavt som før, skal der rigtig meget held til, at insemination eller er almindeligt samleje er nok til at gøre dig gravid.

Jeg sammenligner det lidt med at få den helt store gevinst i lotto. Der er faktisk en hel del danskere, som har været så heldige at vinde en stor sum penge i lotto én gang. Men jeg kender ikke rigtig til nogen som har gjort det to gange.

Jeres situation er lidt den samme. Der skal en stor portion held til, hvis sædkvaliteten fortsat er så lav som du beskriver. Om I kan være så heldige to gange er rigtig svært at sige.

Jeg tænker I bør starte med at få hans sædkvalitet undersøgt igen. Så kan I herefter tage stilling til, hvilken behandling der har en reel chance for at ende med et barn.

Held og lykke! Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 5. September 2021 20:56

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.