Spørg lægen

Hjælp til genåbning efter sterilisation.

8. April 2021 19:44
Anonym

Er mand og 52 år. Blev steriliseret for ca en 15 år siden. Søger viden om muligheden for testning af sædkvalitet til mulig graviditet og genåbning efter Sterilisation gennem det offentlige. Jeg har to børn fra tidligere ægteskab, min kæreste er 39 år og har endnu ingen børn. Håber du kan svare mig på hvor meget hjælp det er muligt at få igennem det offentlige system, til både testning af sædkvaliteten og muligheden for genåbning.

 

Svar fra lægen

Efter sterilisation er der flere muligheder.

Jeg vil anbefale dig at få målt en blodprøve der hedder FSH, Follikel  Stimulerende Hormon. Man forbinder umiddelbart navnet med kvinders ægproduktion. FSH styrer dog også sædcelle produktionen i mænds testikler. Så hvis din FSH er lav, er det et tegn på, at der fortsat er normal sædcelle produktion i testiklen. Det er forudsætningen for, at gå videre med enten operation eller fertilitetsbehandling.

Operation til genåbning af sædlederen

Du kan bede egen læge om at henvise dig til urologisk afdeling med henblik på en operation for at forsøge at genåbne sædlederne. Når jeg skriver “forsøge” skyldes det, at det langtfra altid lykkes at genåbne sædlederne, så du får en normal udløsning og frigørelse af tilstrækkelig mange sædceller til at gøre din partner gravid under samleje.

Fertilitetsbehandling til steriliserede mænd

En anden mulighed for at gøre din partner gravid er, at I henvises til en Fertilitetsklinik, hvor man vil foretage reagensglas behandling (IVF). Man tager her æg ud af din partners æggestokke og tager også en lille vævsprøve fra din testikel (TESE), hvorfra man kan isolere sædceller. Så lægger man en enkelt sædcelle ind i hvert æg for at befrugte ægget (ICSI), og lægger et befrugtet æg op i din partners livmoder.

Hvilken behandling er bedst?

Det er rigtig svært at rådgive jer med hensyn til, hvilken behandlingsform I skal vælge. Det kommer også an på din partners ægreserve, og hvor meget behandling I ønsker at modtage, for at få et barn. Vi ved også, at ældre mænd (over 40 år) er længere tid om at gøre deres partner gravid end yngre mænd.

Hvis din refertilisering lykkes, er der en chance for, at I selv kan blive gravide ved samleje. Din partners alder betyder dog, at der formentlig vil gå noget tid inden det lykkes, da hendes fertilitet er nedsat. Derfor kan den mere “sikre” vej til et barn være, at I beder egen læge om at henvise jer til en fertilitetsklinik, hvor I vil få IVF behandling med ICSI og TESE. Fordelen ved denne behandling er, at der forhåbentligt er flere æg at vælge imellem, så man kan lægge det bedste æg tilbage.

I kan læse mere om ICSI og TESE på vores hjemmeside.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 8. April 2021 20:35

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.