Spørg lægen

Diverse nikotin præparater til rygestop

4. August 2021 20:23
Karina

Hej Dansk Fertilitetsklinik

Inden opstart af IVF-behandling forsøger min mand at stoppe med at ryge (jeg ryger ikke). Han sædkvalitet er normal.
I forbindelse med nedtrapning /rygestop, vil han supplere med fx nikotinplaster/nikotintyggegummi.
Vil brug af andre nikotin-produkter end cigaretter, f.eks e-cigaret, snus samt div. afvænningspræparater som nikotinplaster/tyggegummi kunne påvirke sædkvaliteten, herunder kvaliteten af sædens DNA. I anbefaler på jeres hjemmeside i forhold til opstart af fertilitetsbehandling, at manden ikke ryger. Gælder anbefalingen også andre nikotin-produkter som nævnt ovenfor?

Når min mands sædkvalitet er normal, vil rygestop/stop af nikotinindtag så kunne gøre en forskel i forhold til evnen til at gøre mig gravid?

Med venlig hilsen
Karina

Svar fra lægen

Kære Karina

Tak for et rigtig godt spørgsmål. Vi anbefaler rygestop, da rygning er en af de faktorer vi ved, påvirker sædkvaliteten. Det er især antallet og bevægeligheden af sædcellerne som bliver påvirket. Tjære og kadmium i cigaretter kan påvirke kvaliteten af arvematerialet i sædcellerne. Det kan øge risikoen for abort. Rygning af cannabis nedsætter også sædkvaliteten.

Medicin til rygestop

Medicin som anvendes til rygeafvending, for eksempel Champix, påvirker ligeledes sædkvaliteten, så det duer ikke.

E-cigaretter

Når det kommer til e-cigaretter er der ikke så megen viden med hensyn til sædkvaliteten. Væsken i e-cigaretter mistænkes for at øge risikoen for kræft, især for cellerne i munden og i lungerne. Man har fundet en øget koncentration af blandt andet formaldehyd i spyt og urin efter rygning af en e-cigaret. Det er derfor ikke utænkeligt, at det også påvirker sædkvaliteten. Jeg kender dog ikke til undersøgelser som har set på sammenhængen.

Nikotin tyggegummi

Hvis din mand ikke kan undvære nikotin, vil jeg derfor råde ham til at tage nikotin tyggegummi. Det bør dog kun være i en kortere overgangsfase.

Andre faktorer som har indflydelse på sædkvaliteten

Undersøgelser har også vist, at stress over en længere periode kan påvirke sædkvaliteten. Om det er stress i sig selv, eller om stress medfører en dårligere livsstil, er ikke helt afklaret. Se her, hvad du kan gøre for at booste din fertilitet.

Hvor lang tid går der inden rygestop påvirker sædkvaliteten?

En sædcelle er 81 dage om at modnes i testiklen. Derfor vil der gå cirka 3 måneder fra du foretager en livsstils ændring, indtil man vil kunne se det på sædkvaliteten.

Det er aldrig for sent at stoppe

Det “gode” ved cigaretters påvirkning af sædkvaliteten er, at den er forbigående. Du kan derfor regne med, at din sædkvalitet vil normaliseres i løbet af nogen måneder efter du er holdt op med at ryge.

Selv om din mands sædkvalitet vurderes til at være normal i en sædanalyse, kan man ikke vurdere arvematerialets kvalitet. Man ser udelukkende på antallet, udseendet og bevægeligheden af sædcellerne.

Undersøgelser har vist, at rygere har en højere forekomst af DNA-fragmentering (DFI), dvs. små brud på arvematerialet. Hvis DFI er forhøjet, er chancen for befrugtning nedsat og kvinden har også en større risiko for at miste graviditeten igen. Livsstils ændringer, bl.a. rygestop, kan normalisere DFI.

Held og lykke med projektet baby.

Venlig hilsen fra Ursula Bentin-Ley

Besvaret 4. August 2021 20:18

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.