Spørg lægen

Partnerdonation for lesbiske par

13. September 2021 14:04
Katrine

Hej. Jeg er i et forhold med en kvinde. Jeg har fået fjernet begge mine æggestokke og æggeledere pga sygdom/celleforandringer. Må min partner i dette tilfælde donere sine æg til mig og stadig blive medmor til barnet? Er partnerdonation for lesbiske par lovligt?

Svar fra lægen

Kære Katrine

Når en kvinde ikke har mulighed for at opnå graviditet med sine egne æg kan hun modtage æg fra en ægdonor. Der skal være en medicinsk begrundelse for at man har brug for donoræg, det er vigtigt.

Man kan så vælge at modtage æg fra en man kender, en såkaldt kendt donor. Det skal være en sund og rask kvinde, helst ikke over 35 år gammel, af hensyn til risikoen for kromosomfejl i de æg donor skal donere. Din donor må ikke være i familie med den som giver sæd (det vil sige, hvis du havde en mandlig partner måtte hans søster eller kusine ikke donere).

I kan sagtens vælge at din partner donerer æg til dig. I det øjeblik hun har doneret æggene tilhører de dig og ikke længere hende. De kan så blive befrugtet med donorsæd og din partner kan være medmor. Det kræver, at I har underskrevet papirerne om medmoderskab inden I går i gang med selve behandlingen.

Din partner skal også undersøges og udspørges om forekomsten af eventuelle arvelige sygdomme i familien, ligesom alle andre ægdonorer skal udredes.

Jeg håber du har fået svar på dit spørgsmål. Hvis ikke, ring til os på 3834 9030. Du kan også læse mere om ægdonation på vores hjemmeside.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 13. September 2021 14:03

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.