Spørg lægen

Sædkvalitet – moderat nedsat sædkvalitet

17. January 2022 15:39
Anonym

Hej,
Jeg har et spørgsmål til sædkvalitet. Min kæreste og jeg har forsøgt at blive gravide i 7 måneder. Min kæreste har fået foretaget en sædprøve, som vi fik svar på i dag. Alle parametre er indenfor normalområdet bortset fra “spermatozoer morfologi”. Min kærestes værdi er 0,020 og normalværdien bør være >0,120. På baggrund af denne ene værdi er hans sædkvalitet vurderet til moderat nedsat og der står, at henvisning til fertilitetklinik kan overvejes.

Vi er derfor kommet i tvivl om hvor stor betydning denne værdi har for naturlig undfangelse og om vi bør kontakte en fertilitetsklinik med det samme.
Jeg er også i gang med at blive udredt i forhold til min fertilitet, men alt ser indtil videre fint ud og jeg har en regelmæssig cyklus.
Mvh. Os

Svar fra lægen

Moderat nedsat sædkvalitet kan skyldes mange ting.

Mit første råd til jer er, at I får gentaget prøven. Nedsat sædkvalitet ser man for eksempel, hvis manden har været syg med feber inden for de sidste 3 måneder når sædprøven bliver undersøgt. Ofte kan feber påvirke sædcellernes udseende.

Jeg vil foreslå, at han får lavet en ny sædprøve på et tidspunkt, hvor I er sikre på, at der ikke har været feber i de forudgående 3 måneder. Så kan I bedre regne med resultatet.

Hvis den næste sædprøve ser ligesådan ud, er der nok noget om snakken, og sædkvaliteten er påvirket.

Den sædprøve du beskriver har meget få normalt udseende sædceller. Faktisk kun 2%. Det nedsætter sædcellernes evne til at kunne befrugte et æg, selvom der er mange sædceller tilstede og de også svømmer fint.

Men en sædprøve er et øjebliksbillede. Det vil sige, lige nu er hans sædkvalitet nedsat. Derfor skal I have en sædprøve mere for at få at vide om det skyldes noget udefra kommende som for eksempel feber, eller om der altid kun er 2% som ser normale ud.

Det er rigtig vigtigt ikke at gå i panik hvis det viser sig, at sædkvaliteten er påvirket. Men så skal I henvises til en klinik som kan hjælpe jer med enten insemination eller reagensglas behandling. Hvilken behandling der i givet fald vil være den rigtige kan jeg ikke sige ud fra de informationer jeg har.

Men helt overordnet vil jeg sige, at der selv med moderat nedsat sædkvalitet er rigtig gode chancer for at få de børn I gerne vil have. Måske er I heldige og kan klare det selv. Nedsat sædkvalitet betyder at chancen er mindre når man forsøger selv, men den er der stadigvæk. Og måske skal I bare have lidt hjælp til at komme i mål.

Held og lykke.

Bedste hilsner fra Ursula Bentin-Ley

 

Besvaret 17. January 2022 15:39

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.