Spørg lægen

Mislykket sterilisation

8. November 2020 16:19
Mike Jepsen

Jeg er blevet steriliseret som mand. Der er dog stadig levende sædceller at spore. Nu har jeg mødt en kvinde og ønsker måske at få børn om to år. Hun tåler ingen prævention. Jeg overvejer derfor at blive steriliseret igen. Skal jeg få udtaget få frosset sæd ned. Eller er det mere effektivt at få udtaget sæd fra testikler når vi skal have børn

Svar fra lægen

Hej. Tak for dit spørgsmål.

Om det er muligt at fryse sædceller ned inden du bliver steriliseret igen, afhænger af, hvor mange sædceller der er i en sædprøve. Hvis der kun er få, er det ikke sikkert, at det er løsningen. Men det kan jo ikke skade at få frosset nogen ned. Du kan henvende dig på en af sædbankerne for at få det gjort.

I jeres situation skal din nye partner formentlig have IVF behandling med stimulation og udtagning af æg. Man kan så tø sædprøven og se, om der er nok levende sædceller til at man kan befrugte æggene med. Hvis ikke der er nok sædceller som overlever optøningen, kan man tage sædceller ud af din ene testikel, og anvende dem til at befrugte æggene med.

Hvis ikke I har fælles børn (og det er sådan jeg læser din mail), så har I ret til at få gratis behandling på offentligt sygehus til første fælles barn, medmindre kvinden er fyldt 41 år når behandling skal finde sted. De fleste steder er der 6-12 måneders ventetid på behandling, så sørg for at blive henvist i ordentlig tid.

Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 8. November 2020 16:18

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik