Spørg lægen

Mild IVF

9. July 2021 11:52
Anonym

Hej Danfert
Tilbyder I også behandlingen Mild IVF (Japaner-modellen), som de gør på andre klinikker? Og hvis ikke, hvad er så grunden til det?

Svar fra lægen

Kære A

Mild IVF er ikke noget vi tilbyder. Vi stimulerer individuelt, og vores mål er at få 8-12 follikler (ægblærer). Det er der en god og videnskabeligt underbygget grund til.

Afhængig af kvindens alder, skal der en hel del æg til, for at få et barn.

Hvis du er 30 år gammel, skal der i snit 20 æg til for at få et barn. Hvis du er 40 år gammel, skal der bruges mellem 40 og 60 æg for at få et barn. Jo ældre kvinden er, desto flere æg skal der bruges. Det skyldes, at ægkvaliteten falder, og der er tiltagende flere æg som har kromosomfejl når vi tager dem ud. Disse æg kan sagtens blive befrugtet og kan også dele sig. Hos en del går celledelingen i stå inden de bliver til blastocyster.

Hvis du er 30 år gammel, vil hver 2. blastocyst have normale kromosomer, og har derfor muligheden for at blive til et barn. Hvis du er 40 år, vil kun 1 ud af 6-8 blastocyster have normale kromosomer. Derfor skal der langt flere æg til når du er ældre end når du er yngre.

Der er også videnskabelige undersøgelser som har vist, at æggene ikke er bedre når man kun giver en let stimulation og får færre æg ud. Genetiske undersøgelser (æg-sortering) har vist, at procentdelen af æg med normale kromosomer er ens, uanset hvor mange æg der kommer ud.

Der er også en meget stor engelsk undersøgelse med 400.000 behandlinger som har vist, at sandsynligheden for at få et levende født barn efter en IVF behandling er afhængig af antallet af æg som kom ud ved ægudtagningen. Du kan læse originalartiklen og se data ved at benytte linket. Artiklen blev udgivet i tidsskriftet Human Reproduction.

Samlet set siger de i artiklen, at chancen er bedst når der kommer 15 æg ud. Hvis man tager mange æg ud, stiger risikoen for overstimulation samtidigt. Derfor er der en fin balance mellem at få flest mulige æg ud, uden at risikoen for overstimulation bliver alt for stor.

Det var en lang forklaring på et kort spørgsmål om, hvorfor vi ikke laver mild IVF stimulation og stiler efter 2-4 æg. Jeg håber, at min forklaring og de videnskabelige data som jeg har givet dig, kan overbevise dig om, at chancen for at få et barn er langt lavere når man bruger Japaner modellen, end når man gør en helhjertet indsats hvis din ægreserve gør det muligt.

Besvaret 9. July 2021 11:32

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.