Spørg lægen

Anbefaling af mad og drikke

10. September 2021 13:47
Julie Louise Ottosen

Hej,

Kan I anbefale mad og drikke til fertilitetsbehandling? Min kæreste og jeg har været i gang med inseminering og skal fra næste cyklus igang med IVF. Vi er blevet anbefalet, at vi bl.a. slet ikke drikker sodavand, og der har vi forstået det som om, at det både er sodavand med og uden sodavand. Vi har overraskende nok, snildt kunne afholde os fra det, men har stillet os selv spørgsmålet flere gange om, hvad det er, der gør, at vi ikke skal drikke det. Vi vil jo helst også afholde os fra det, der måtte være i, i andre ting. Kan i hjælpe os med at få dette afklaret?

Svar fra lægen

Kære Julie

Tak for dit meget relevante spørgsmål.

Der er lavet undersøgelser, bland andet i Danmark, som viser, at når man drikker meget sodavand (med og uden kunstige sødestoffer), er man længere tid om at blive gravid, sammenlignet med en gruppe som ikke drikker sodavand. Kunstige sødestoffer kan også påvirke sædkvaliteten.

Man er også længere tid om at blive gravid hvis man har et lavt indhold af D-vitamin og folinsyre i blodet.

Hele generelle kostråd til kvinder som gerne vil være gravide går ud på at man skal gerne have 800 mikrogram folinsyre dagligt (både vitamintablet og kost), 20 mikrogram vitamin D, det er godt at spise økologisk frugt og grønt hver dag og fuldkornsprodukter samt fed fisk, som er en vigtig kilde til vitamin B12.

Derimod bør du undgå for meget af det røde kød, fjerkræ og forarbejdet kød. Du bør også undgå for meget koffein, ikke mere end 3 kopper kaffe dagligt.

Du kan finde mere information om livsstil og fertilitet på vores hjemmeside.

Held og lykke!

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

 

 

 

 

Besvaret 10. September 2021 13:44

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.