Spørg lægen

Tidsmangel

19. June 2021 14:01
Malene

Hej,
Jeg er 37 år og har fået målt amh til 3,5 pmol/l og fsh 2,8iu/l.
Jeg er desværre stadig single.
Er mine muligheder for børn meget små?mvh Malene

Svar fra lægen

Kære Malene

Du har ret, din AMH er ret lav. Din FSH svinger gennem cyklus, og er den ikke blevet taget på 2. eller 3. menstruationsdag kan den ikke anvendes.

Hvad betyder AMH tallet?

Dit AMH-tal siger noget om hvor stor din tilbageværende ægreserve er. De æg vi bruger gennem livet og indtil vi går i overgangsalderen bliver anlagt i fosterstadiet. Vi bruger så af vores ægreserve indtil der ikke er flere æg tilbage. Nogen kvinder har flere æg end andre.

Kan jeg lave om på mit AMH tal?

Du kan som udgangspunkt ikke ændre på antallet af æg i dine æggestokke. Det er som det er. Men der er situationer hvor dit AMH-tal kan være lavere end det reelt er. Vi ved at kvinder som har taget p-piller i mange år ofte får målt et AMH-tal som er lavere end antallet af æg man kan se ved ultralyd. Når man stopper med p-piller bliver AMH-tallet normaliseret i løbet af 3-6 måneder.

Hvad skal jeg stille op med en lav AMH?

Mit råd til dig er i første omgang at blive ultralyd skannet for at se hvordan dine æggestokke ser ud. Hvis der kun er få æganlæg at se tyder det desværre på, at din ægreserve er lav. Tager du p-piller, kan du overveje at holde 3 måneders pause og få AMH-målingen gentaget, for at se, om AMH eventuelt stiger.

Hvis du vil starte behandling nu eller senere

Du kan også overveje, om det er tid til at få dit barn som single. Med lidt held kan du blive gravid ved donorinsemination, da din alder fortsat er ok. (Alderen er endnu vigtigere end dit AMH tal, når vi taler om chancen for at du bliver gravid).

Endeligt er det også muligt at du får taget æg ud nu og får dem frosset ned. Formentlig laver du ikke så mange æg (pga den lave ægreserve). Du må regne med flere ægudtagninger, inden du har æg nok til at have en reel chance for, at der også kommet et barn ud af behandlingen på et senere tidspunkt.

Din chance vil være optimal, hvis du lader dine æg befrugte med det samme, og så fryser blastocyster ned. Jeg vil skønne, at du skal bruge 4-6 blastocyster for at få et barn.

Hvis du fryser ubefrugtede æg ned, ved vi ikke om de på et senere tidspunkt bliver befrugtet og deler sig. Der er således langt større usikkerhed forbundet med at fryse ubefrugtede æg ned i stedet for blastocyster.

Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

 

 

Besvaret 19. June 2021 13:36

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.