Spørg lægen

Kost til undervægtig med PCOS uden insulinresistens

21. December 2016 14:17
Line

Hej. Jeg er en ung sygeplejerskestuderende, der for ca 1 år siden fik konstateret PCO hos en gynækolog, hvorefter jeg fik taget blodprøver med følgende resultater:

C-peptid (proinsulin): 0,72
HbA1c: 6,6

Total testosteron: 1,52
Fri testosteron: 0,0144
Østradiol: 0,24 (blodprøven er taget efter et par måneder efter blødning)

SHGB: 114 (referenceværdier 18-144)
LH: 8,1
FSH: 5,4

Antimüllersk hormon: 82 (referenceværdier 12-68)

Da jeg ikke ønskede graviditet og havde let akne, opstartede jeg på p-piller for at modvirke symptomerne. Jeg er trænet med en BMI omkring 18,5.
Jeg er dog en smule forvirret, da jeg konstant læser og forsøger at uddanne mig selv en smule indenfor livet med PCO. Jeg ser ikke de store afvigelser i mine blodprøver, og søger en forklaring på ‘hvad der er galt’ og hvad jeg kan gøre.
Jf. mine blodprøver ser jeg ikke tegn på insulinresistens, men bør jeg stadig spise efter at opnå et minimalt insulinrespons som det anbefales kvinder med PCO og PCOS?
Jf. mine blodprøver er mit totaltestosteron normalt, men det frie er forhøjet. Kan dette forebygges ved livsstil, p-piller eller anden behandling?

Eftersom jeg ikke ønsker graviditet nu, og er på p-piller, er jeg usikker på hvorvidt jeg kan booke en konsultation til en udredning.

Venligst,
Line

Svar fra lægen

Kære Line. Du skriver ikke noget om du er regelmæssigt menstruerende eller kun sjældent har menstruationer. Umiddelbart vil det ikke undre mig om du har menstruationer, også, når du ikke er på p-piller. Dit høje AMH-tal stemmer fint overens med diagnosen PCO, og din LH er lidt højere end FSH, omend ikke meget. Med til billedet passer også, at dit frie testosteron er lidt forhøjet. Men du er meget slank og trænet, så formentlig får du brændt dit sukker af under træningen. Derfor er det ikke strengt nødvendigt at du lever efter en hård PCO kost, så længe dine værdier ligger så flot. Har du mulighed for at monitorere dem? Umiddelbart er p-piller en rigtig god løsning for dig så længe du ikke har et ønske om at blive gravid. Det er heller ikke sikkert at du får behov for fertilitetsbehandling, hvis du har regelmæssige menstruationer. Dit BMI er lige lavt nok til en graviditet. Til den tid må du gerne komme op på BMI19 eller 20. Har du fortsat problemer med akne kan Yasmin være godt for dig. Held og lykke. Venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley
Besvaret 21. December 2016 21:17

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.