Spørg lægen

Ivf eller naturligt ved genetisk sygdom?

8. November 2021 21:13
Line

Sagen er den at min mand er bære af genetisk sygdom som vi IKKE ønsker at give videre…Vi er i tvivl om vi skal forsøge IVF eller naturligt ved genetisk sygdom?
Vi er for længe siden blevet introduceret til vores forskellige muligheder for at få et raskt barn (den gang syntes vi dog vi var meget unge og ikke det rigtige sted i livet til børn)
Men NU har vi et brændende ønske om børn og vi valgte behandling med ivf.. der var 4 mdr ventetid til forundersøgelse og jeg fik taget nogle blodprøver op til…
Vi har så lige været til forundersøgelse og desværre er mit amh tal 5,3 jeg er 25 år gammel.. med de tal kunne klinikken ikke love os fuld antal forsøg da de mente at udsigterne var lange og små for et vellykket forsøg..

Lægen skrev endda ned til mig hvad jeg skulle tage af tilskud hvis vi ville forsøge naturligt..
nu er vi lidt i dilemma…
Vi ved ikke om man burde prøve naturligt.. tag chancen.. hvis det lykkes vil vi self have testet fosteret i uge 10 og skulle barnet have genet vil vi afbryde!

Vi er egentlig okay med tanken om at der er risiko for afbrydelse.. også fordi man er klar over det allerede nu!

Mit spørgsmål er egentlig – hvad ville jeres vurdering være?
Skal vi prøve naturligt – altså er vores chancer bedre for at opnå en graviditet?
Skal vi have is i maven og vente på en ivf behandling? (Vi kan først gå igang om 4-6 mdr da de venter svar på nogle blodprøver på mig)
ELLER skal vi spille på to heste og prøve begge metoder sideløbende…

Min mands sæd kvalitet er helt i top! Så den har vi da heldigvis IKKE imod os…

Mvh et fortvivlet par…

Svar fra lægen

Kære L

Det er et rigtig svært spørgsmål. Du skriver at din mand er bærer. Har han også sygdommen? Hvis det er en dominant sygdom er risikoen for jeres barn får sygdommen 50%. Hvis din mand er rask bærer af sygdommen, er risikoen for, at barnet får sygdommen lig med nul såfremt du ikke er bærer af samme mutation. Har I den begge to, er risikoen for barnet 25% for at få sygdommen og 50% for at være rask bærer.

Man kan godt teste et befrugtet æg for den specifikke sygdom. Det kaldes prækonceptionel genetisk testning for en monogen sygdom eller PGT-M.

Testningen kan således ikke “reparere” et befrugtet æg som har gensygdommen. Den kan blot forhindre, at du bliver gravid med et barn som har den sygdom I ønsker at undgå. De “syge” befrugtede æg bliver destrueret i stedet for, at man lægger dem op i livmoderen.

Om I skal foretage genetisk testning eller forsøge naturlig graviditet afhænger meget af, hvordan I vil have det med at skulle have en abort, når først du er gravid. Det kan være meget smertefuldt at skulle træffe det valg.

Du har en udfordring, i og med din ægreserve (AMH) er relativ lav. I første omgang vil jeg råde dig til at få den testet igen. Tog du p-piller op til du blev testet? P-piller kan kunstigt nedsætte din AMH-værdi i op til 6 måneder efter du er holdt op med at tage p-piller.

Din AMH siger noget om, hvor mange æg man forventer at kunne stimulere frem under en IVF-behandling. Er der få æg, er chancen for at få flere gode æg man kan teste, også nedsat. Har din kæreste et dominant sygdomsgen skal du forvente, at hver 2. befrugtet æg er sygt. Så I kan forvente, at der vil være flere behandlinger hvor der ikke er æg som er egnet til at blive lagt tilbage i livmoderen.

Hvis din AMH bliver normaliseret, vil chancen for, at der er et rask befrugtet æg efter en IVF-behandling, være rimelig stor. Behandlingen kan således nedsætte ventetiden til en fødsel, fordi du undgår at blive gravid og skulle igennem en provokeret abort efterfølgende.

Jeg vil foreslå, at I bliver henvist til en fornyet samtale på den sygehusafdeling som skal gennemføre jeres behandling, for at blive opdateret på jeres muligheder. Skulle du blive gravid inden I når at komme i behandling, er det formentligt muligt at du kan få lavet en moderkage biopsi.

Men det er en svær beslutning, og der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er det rigtige for jer.

Bedste hilsner fra Ursula Bentin-Ley

 

Besvaret 8. November 2021 21:11

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.