Spørg lægen

Ingen ægløsning efter p-pille-stop

15. December 2021 15:09
Anonym

Jeg har ingen ægløsning efter p-pille stop. Jeg er en kvinde på 29 år, som har taget p-piller gennem ca. 13 år uafbrudt. Før jeg begyndte havde jeg regelmæssig menstruation med cyklus på 28 dage og blødning i 5 dage. Jeg stoppede på p-piller i maj i år grundet fertilitetsønske. Jeg fik umiddelbart den sædvanlige menstruation lige efter p-pille-stop, men fik ellers først min “rigtige” menstruation i oktober og igen i november, 6 uger efter den første. Jeg har fast igennem de sidste 3 mdr. taget ægløsningstests, hvor jeg har fulgt anvisningen nøje, men de har alle været negative. Jeg er sund og rask, træner 1-2 gange ugentligt, spiser varieret og er normalvægtig. Min egen læge vil ikke udrede før der er gået 12 mdr., selvom jeg selv frygter at have PCOS – jeg har to veninder med PCOS, som heller ikke havde nogen kliniske tegn på sygdommen udover sjælden menstruation og manglende ægløsning.
Jeg har to spørgsmål: 1) Hvor hurtigt kan jeg forvente normal menstruation og ægløsning efter langvarigt p-pille-brug?, 2) Min egen læge vil ikke tage blodprøver, særligt ikke FSH, LH, SHBG eller frit testosteron, da de åbenbart ikke kan fortolkes, når min cyklus er uregelmæssig. Ville du/I anbefale, at jeg fik dem målt alligevel, selvom der kun er gået 7 mdr.?
Ser frem til at høre fra jer.

Svar fra lægen

Kære anonym

Der er helt normalt, at der går op til 1 år inden din menstruationscyklus bliver normal efter et langvarigt p-pille forbrug. Det skyldes, at din hypofyse, som styrer din menstruationscyklus, er gået lidt i dvale mens du tog p-piller. Nu skal den i gang igen.

Du skriver, at du før du tog p-piller havde en normal cyklus på 28 dage. Det taler helt klart imod PCOS. Jeg hæfter mig ved, at der gik 5 måneder efter du stoppede med p-piller, indtil du fik spontan menstruation. Næste gang gik der “kun” 6 uger. Det tyder mere på, at din hypofyse er ved at komme i gang igen. Din næste cyklus varer sikkert mellem 4 og 6 uger.

Jeg er enig med din læge, at det er for tidligt at starte en udredning. Højst sandsynligt kommer din cyklus tilbage til det normale inden for de næste 3 måneder.

FSH og LH kan kun vurderes når de bliver taget sammen med østradiol på 2.-3. menstruationsdag, da værdierne svinger gennem din cyklus. SHBG og testosteron er cyklusuafhængige.

Jeg ved det er surt at skulle vente, når du gerne vil være gravid nu. Men der er meget stor sandsynlighed for, at du bliver helt normalt spontan gravid inden for de næste få måneder, når din cyklus er normaliseret.

Held og lykke, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 15. December 2021 15:08

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.