Spørg lægen

Graviditet efter kejsersnit

17. January 2022 15:00
Kasper

Hej jeg er mand og far. Lang historie kort. Min kone og jer har en datter på 3 år. Hun er født 2 måneder for tidligt ved akut kejsersnit. I år får vi datter nr 2 født til tiden ved grad 1 akut kejsersnit død pga iltmangel. Årsagen var total ruptur af kejsersnit arret efterfulgt af løsning af moderkagen. Hun bliver genoplivet efter 14 min og total hjerneskadet. Hun lever 1 dag. Vi bliver anbefalet af lægen at vente 2 år hvilket min kone mener hun ikke kan vente på pga hun bliver 31 nu her og vis vi skal vente 1 år nogle måneder så der går 2 år mellem kejsersnit. Så er hendes chancer for at blive gravid igen så dårlige. Kan det passe at når hun er de 33 er der virkelig så dårlig chance for at blive gravid naturligt. Mvh kasper

Svar fra lægen

Kære Kasper

Lad mit først udtrykke min dybeste medfølelse med den forfærdelige oplevelse I har været igennem. Det er alle vordende forældres mareridt.

Jeg ved ikke, om der har været andre årsager end selve kejsersnittet som er begrundelsen til, at fødestedet har rådet jer til at vente 2 år med at blive gravid igen. Hvorfor blev jeres første barn født 2 måneder for tidligt ved akut kejsersnit?

Normalt vil jeg mene, at selve arret i livmoderen er helet fint efter 6 måneder. Så det burde ikke være årsagen til, at lægerne har ment I skal vente så længe.

Mit råd til dig er, at I begge to får en ny samtale med lægerne på fødestedet. I har brug for at få at vide hvilke risici der vil være ved en ny graviditet. Og I har også brug for at få at vide, hvordan fødestedet vil kontrollere din kone under næste graviditet, for at forebygge, at der finder endnu en ruptur sted. Er der planlagt kejsersnit inden fødslen går i gang næste gang? Så må lægerne på fødestedet tage stilling til, om det virkelig er nødvendigt at vente så længe med at blive gravid.

Jeg vil dog til slut tilføje, at din kone fortsat er relativ ung. Hendes fertilitet falder ikke ret meget fra hun er 31 til hun er 33 år. Så selvom det skulle vise sig at være korrekt med de 2 år, så når I det nok alligevel.

Held og lykke.

De varmeste hilsner fra Ursula Bentin-Ley

 

 

Besvaret 17. January 2022 15:00

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.