Spørg lægen

Endometriosecyster

18. February 2021 10:14
Sara

Jeg er en kvinde på 26 år, der på grund af PCOS forventer snart at starte op på iui behandlinger. Desværre har min læge nu opdaget to endometriose cyster. En i hver æggestok. Den ene er 4,5 cm, den anden lidt mindre. Er det nu overhovedet realistisk at behandle med iui? Eller kræver det ivf når man har endometriosecyster i æggestokkene? Jeg har meget smertefulde menstruationer, men ellers har jeg ikke mærket til dem. Hvornår begynder endometriosecyster at være meget problematiske for fertiliteten?

Svar fra lægen

Kære Sara

Endometriose kan godt påvirke din livmoderslimhindes modtagelighed for et befrugtet æg, men det er langt fra altid det betyder noget. Vi kan dog se, at kvinder med endometriosecyster har lidt sværere ved at blive gravide end kvinder uden endometriose.

Du skriver at den ene cyste er ret stor og at du har smerter. Man kan overveje om du bør blive opereret for endometriose i æggestokken inden du skal starte på IUI behandling pga smerterne og cystens størrelse. Jeg vil anbefale, at du får målt en AMH værdi (æg-reserve) i en blodprøve først. De fleste kvinder med PCOS har en høj æg-reserve.

Ved en operation for endometriosecyster vil man komme til at fjerne nogen af dine æg-anlæg i æggestokken. Hvis du har rigtig mange æg betyder det ikke så meget. Har du kun få æg bør man overveje at lave IVF med det samme i stedet for at starte med insemination.

Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 18. February 2021 10:11

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.