Spørg lægen

Dårlig ægkvalitet

9. July 2021 11:16
Mette

Hej 🙂
Dejligt med sådan et forum her!
Min kæreste og jeg er i gang med behandling i det offentlige. Vi har været til én ægudtagning, hvor der blev taget 12 æg ud. Desværre var de alle med fragmentering – selv det æg jeg fik lagt op var med 20% fragmentering. Er det dårlig ægkvalitet?
Jeg er 28år, normal BMI, min kæreste har god sædkvalitet. Hvad kan det skyldes med fragmentering? Kan jeg gøre noget ved det, og kan det være, det kun er ved en enkelt cyklus at alle æg er fragmenteret?

På forhånd tak!
Dbh

Svar fra lægen

Kære Mette

Ægkvaliteten består af meget andet end fragmentering. Der er ingen grund til bekymring. Fragmentering er noget der kommer og går, og 10-20% er helt normal. Lige efter en celledeling er de fleste æg mere fragmenteret, og nogle timer senere har de små celler optaget nogen af fragmenterne igen. Celledelinger er en dynamisk proces, så derfor må du ikke hænge dig for meget i en enkelt observation på et vilkårligt tidspunkt. Når man vurderer ægkvaliteten, ser vi ikke så meget på fragmentering, men især på delingsmønstrene. Det kan vi gøre, fordi vi bruger embryoskopet, hvor vi optager en lille film af hvert æg, så vi kan se hvordan og hvornår ægcellerne deler sig.

Fragmentering betyder ikke så meget for ægkvaliteten, men det har indflydelse på, om ægget kan tåle at blive frosset ned. Hvis der er meget fragment vil vi vente og se om det bliver en blastocyst inden vi fryser.

Vi ved, at sædkvaliteten også spiller en vigtig rollefor celledelingerne. Derfor er det vigtigt, at I ikke begynder at pege fingre ad hinanden. En sund livsstil er vigtig, sørg for en sund kost og gerne fed fisk mindst 2x om ugen, ikke for meget koffein og tobak, et moderat alkoholforbrug, mange friske grønsager og motion 2-3x om ugen. Resten kan I ikke styre, det sørger klinikken for.

Her til morgen lavede jeg en graviditetsskanning på en kvinde som fik et æg lagt op med over 25% fragment – der var en rigtig fin lille baby i maven. Så der er masser at håbe på, også for jer.

Held og lykke!

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Ikke besvaret endnu

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik