Spørg lægen

Accept af situation eller ægdonation?

18. February 2021 13:40
Marie

Hej
Jeg står i et stort dilemma. Jeg har en sund dreng på 5 år og har altid drømt om en søskende til ham. Nu har min kæreste og jeg forsøgt uden held gennem længere tid (spontan abort i 7. uge i efteråret 2019) og med to forsøg med IVF og ICSI behandling. Jeg er 44 år. Skal vi forsøge en sidste gang med ICSI og Assisted hatching, eller er det naivt at tro på en chance for et levendefødt barn derigennem? Jeg havde givet mig selv max. tre forsøg med hjælp og så skulle der være slut.

Nu er der lige pludselig ægdonation som mulighed, men det har jeg ikke før tænkt som et muligt scenarie, da det har været vigtigt for mig, at det var mit eget æg, der skulle bære frugt. Hvad vil I råde mig til?

Svar fra lægen

Kære M.

Ægdonation er helt klart den behandling hvor chancen for at få et barn er størst. Pga din alder er der flere små brud på kromosomerne i dine egne æg. Det medfører, at kromosomerne ved celledelingerne ikke fordeles korrekt, og ægudviklingen går i stå igen.

Med donoræg er din chance for at få et barn væsentligt højere, da æggene kommer fra en yngre kvinde og derfor har færre kromosombrud. Din risiko for abort er også langt lavere end med dine egen æg.

Mange kvinder er tøvende overfor ægdonation, når jeg taler med dem om donoræg første gang. Men når først de er gravide og har fået deres barn, fylder tanken om, at det har været donoræg, meget lidt. Det er jo deres barn. De har båret det og født det.

Rigtig mange kvinder er i samme situation som dig, at de har et genetisk barn i forvejen og brændende ønsker sig en søskende til deres barn. Du er ikke alene. Læs eventuelt mere på vores hjemmeside om ægdonation. Her har en modtager og beskrevet hvilke tanker hun gjorde sig, og hvordan det var da hun blev gravid og fik sit barn.

Ca. hver anden donation ender med fødsel af et levende barn.

Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Besvaret 17. February 2021 11:08

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.