Nye regler om medmødre

Formålet med loven
Med de nye regler vil en medmor blive omfattet af børneloven som forælder i de tilfælde, hvor den biologiske mor til barnet er blevet behandlet med kunstig befrugtning. Det betyder, at en medmor i en række beslægtede love, herunder barselloven, vil få samme retsstilling som fædre.

Nuværende regler om medmødre
Et lesbisk par, som ønsker at få et barn sammen ved kunstig befrugtning, kan med de nuværende regler få anerkendt den ikke-gravide partner som medmor ved stedbarnsadoption. Det er en betingelse for stedbarnsadoption, at partnerne er gift eller registrerede partnere, og at de bor sammen på tidspunktet for den kunstige befrugtning. Med de nye regler om registrering af medmødre udgår de nuværende regler om stedbarnsadoption af adoptionsloven.

De nye regler
Ifølge de nye regler, som træder i kraft den 1. december 2013, kan den ikke-gravide partner blive registreret som medmor, uanset om partnerne er gift, registrerede partnere eller blot partnere. Betingelserne for at kunne blive registreret som medmor er, at den biologiske mor er blevet behandlet med kunstigt befrugtning af en sundhedsperson eller under ansvar af en sundhedsperson, og at barnet må antages at være blevet til ved behandlingen. Hertil skal medmoren skriftligt give samtykke til den kunstige befrugtning og erklære, at hun skal være barnets medmor.

Særligt om barselloven
Efter barselloven har fædre ret til fravær i 2 uger umiddelbart efter fødslen og i 32 uger under forældreorlov. Efter de nye regler vil medmødre opnå den samme ret til fravær og barselsdagpenge som fædre. Medmødre vil også få ret til at indtræde i den biologiske mors barselsorlov, hvis hun bliver så syg, at hun vil være ude af stand til at tage vare på barnet.

Medmødre skal overfor arbejdsgiveren varsle afholdelse af orlov, efter de samme regler som hidtil kun har vedrørt fædre. Hvis en far eller en medmor ønsker at afholde orlov (fædreorlov/medmororlov) i de to uger umiddelbart efter fødslen, skal det varsles senest 4 uger før det forventede fødselstidspunkt. Afholdelse af forældreorlov eller ønske om forlænget eller udskudt orlov skal varsles senest 8 uger efter fødslen.

Del nyheden

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Seneste nyt fra Dansk Fertilitetsklinik

Corona restriktioner fra 15.12.2021

På grund af det stigende smittetal og den nedsatte beskyttelse af vacciner skal alle der...

Læs mere

Åbningstider Julen 2021

Dansk Fertilitetsklinik er lukket for behandling 24., 25. og 26. december og 1. januar. Kontakt...

Læs mere

Lempede Corona restriktioner fra 14. juni 2021

Fra i morgen lemper vi corona restriktionerne i klinikken og mundbind kan undlades for både...

Læs mere

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.