TESE - Testikulær Sperm Ekstraktion

TESE er en fertilitetsbehandling til mænd. TESE står for ’Testikulær sperm ekstraktion’ og bruges i de tilfælde, hvor der ikke kan findes sædceller i sædprøven. Ved hjælp af TESE kan man sikre, at manden bliver den biologiske far, selvom vedkommende ingen sædceller har i sædprøven.

Hvornår bør man overveje TESE?

Behovet for TESE opstår hos mænd, hvor sædstrengen er aflukket. En aflukket sædstreng betyder, at der ikke findes nogle sædceller i selve mandens udløsning, men der dannes fortsat sædceller i testiklerne. En typisk årsag for aflukket sædstreng er tidligere sterilisering.

Ved sterilisation produceres der stadig sædceller, også selvom sterilisationen ligger år tilbage. En lukket sædstreng kan i andre tilfælde også skyldes medfødte misdannelser eller genetiske årsager, samt hyppigere tilfælde som infektioner som følge af bl.a. klamydia eller gonorré. I visse situationer bliver der dog slet ikke produceret sædceller hos manden. Det kan være forsaget af en medfødt defekt i testikelvævet.

I disse tilfælde, er det nødvendigt at gøre brug af donorsæd.

Sådan foregår testikulær sperm ekstraktion

Ved TESE indgrebet tager lægen forsigtigt en vævsprøve ud fra testiklen. Vævsprøven undersøges for sædceller i laboratoriet. Såfremt der findes sædceller i vævsprøven, udvælges den bedste af en bioanalytiker ved hjælp af et mikroskop.

Selve behandlingen tager cirka 10 minutter og udføres under lokalbedøvelse. Efter indgrebet kan der opstå ømhed i de følgende dage. Ved den testikulære sperm ekstraktion er det kun muligt at udtage et fåtal af levende, mindre bevægelige sædceller. Af samme årsag udføres der altid mikroinsemination i forbindelse med TESE.

Ved mikroinseminationen – også kaldet ICSI – føres den udvalgte sædcelle ind i et æg via en glaspipette. Når der er få eller kun mindre bevægelige sædceller, er chancen for befrugtning betydeligt højere ved brug af ICSI-metoden. ICSI benyttes derfor altid i forbindelse med TESE eller i tilfælde af, at antallet af sædceller er lavt eller spermen har dårlig bevægelighed.

Hvad kan man gøre for at forbedre sædkvaliteten?

Sædkvaliteten hos danske mænd er generelt nedadgående, og kun omkring halvdelen af alle mænd har et optimalt antal af sædceller.

Af samme årsag kan det tage længere tid at blive gravid, eller der kan være brug for fertilitetsbehandling for at opnå graviditet. Nogle mænd har medfødt ringere sædkvalitet hvis de f.eks. i fosterstadiet er blevet påvirket af miljøfremmede stoffer – heriblandt rygning under moderens graviditet. Derudover viser forskning, at livsstilen i høj grad kan påvirke kvaliteten af sæden. Derfor er der flere ting, man selv kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet og dermed antallet af aktive sædceller. Nogle af de mest effektive metoder til at øge sin sædkvalitet er:

Hold op med at ryge

Rygere har generelt en lavere koncentration af sædceller, og bevægeligheden af cellerne er ligeledes nedsat. Der er en klar sammenhæng mellem, hvor mange cigaretter man ryger og kvaliteten af sædcellerne. Hvis det ikke er muligt helt at stoppe med at ryge, kan selv en reduktion af dit tobaksindtag bidrage til at forbedre din sædkvalitet.

Undgå længerevarende varmepåvirkning

En anden ting du kan gøre som mand, er at undgå længerevarende varmepåvirkning af testiklerne. Sædceller er meget følsomme over for varme, og for meget varmepåvirkning – både indre og ydre – bevirker, at cellerne bevæger sig langsommere. Ved varig påvirkning af for høje temperaturer, har det også indflydelse på produktionen af sædcellerne. Ydre varmepåvirkninger kan f.eks. komme i form af hyppigt brug af sauna- eller computer i skødet. Indre varmepåvirkning kommer i form af feber, som kan nedsætte sædcellernes evne til at befrugte et æg i op til 70 dage efterfølgende.

Hold vægten ved lige

En tredje ting som påvirker sædcellekvaliteten negativt, er overvægt. Visse studier viser yderligere, at cellernes bevægelighed påvirkes negativt af et stigende BMI. Udover de gængse fordele ved motion, er det derfor fornuftigt at være fysisk aktiv hver dag for at opretholde en sund vægt.

Bestil tid til konsultation

Hvis I har forsøgt at blive gravide over en længere periode og mistænker sædkvaliteten som værende en af årsagerne, kan I få TESE og mikroinsemination hos Dansk Fertilitetsklinik. Vi er eksperter i behandling af ufrivillig barnløshed, uanset om fertilitetsudfordringerne findes hos manden eller kvinden.

Vores fertilitetslæger er blandt landets bedste og holder sig konstant opdaterede på de nyeste teknologier og behandlingsmetoder inden for fertilitetsbehandling. Siden 2005 har vi hjulpet mere end 3.500 børn med at komme til verden, og I kan altid regne med at få kompetent og grundig vejledning hos os.

Vi tilbyder en gratis konsultation på 45 min, hvis du har en henvisning fra din egen læge. Ved en konsultation vil vi i fællesskab tale om de forskellige behandlingsmuligheder der kan være bedst egnede for jer. I kan læse om tidsbestilling til samtale og udredning her.

Få svar på de mange spørgsmål der trænger sig på

Hvornår skal jeg føde?

Brug vores terminsberegner til at finde ud hvornår du skal føde og følg fosterets udvikling.

Hvilken behanding?

Test dig selv via vores enkle selvtest. Har får du svar på hvilken behandling der passer.

Spørg vores læger

Du kan altid stille spørgsmål direkte til lægen eller se andres spørgsmål og vores svar.

Se vores fine resulater

Du er i de bedste hænder. Vores resultater ligger blandt verdens bedste - bedøm selv.

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.