Kunstig befrugtning

Stadig flere danskere har svært ved at få børn, hvorfor stadigt flere børn kommer til verden ved hjælp af kunstig befrugtning.  Dansk Fertilitetsklinik er blandt Danmarks førende inden for den nyeste forskning på området og er stolte over, at have hjulpet familier til at blive gravide i snart 40 år. Uanset hvad dine omstændigheder måtte være, ønsker vi at give alle, der ønsker sig et barn muligheden for at blive forældre.

På denne side kan du læse alt hvad du bør vide om kunstig befrugtning og blive klogere på dine behandlingsmuligheder. 

Hvad er kunstig befrugtning?

’Kunstig befrugtning’ er en fælles betegnelse for de benyttede behandlingsmetoder til at opnå graviditet. Det bruges blandt andet i de tilfælde, hvor singlekvinder skal have hjælp til befrugtning, eller hvor par ikke kan blive gravide ved almindeligt samleje. Hvilken behandlingsmetode der skal benyttes, afhænger helt af den pågældende situation, og om, hvorvidt det er manden eller kvinden, som har eventuelle fertilitetsproblemer. 

Hos Dansk Fertilitetsklinik tilbyder vi følgende typer af fertilitetsbehandling:

  • Reagensglasbehandling (IVF)
  • Inseminationsbehandling
  • Mikroinsemination (ICSI)
  • Sædudtagning fra testiklen (TESE)
  • Ægdonation

Reagensglasbehandling (IVF)

IVF-behandlinger – også kaldet ‘reagensglasbehandling’ – er en af de mest anvendte metoder ved kunstig befrugtning.

Ved reagensglasbehandling tages modne æg ud af æggestokken efter 10-12 dages hormonbehandling. Herefter befrugtes æggene med frisk sæd, og sædcellerne skal selv finde vej ind i ægget. Æggene dyrkes i et laboratorie, hvorefter 1-2 befrugtede æg af god kvalitet lægges tilbage i livmoderen. 

Reagensglasbehandling er en af de hyppigst anvendte metoder ved kunstig befrugtning, og i dag kommer 5% af alle nyfødte i Danmark til verden efter reagensglasbehandling. Du kan læse mere om IVF-behandling på denne side.

Inseminationsbehandling

Formålet med insemination er at øge chancen for graviditet ved at finde de bedst svømmende sædceller samt det mest optimale tidspunkt for befrugtning. Ofte starter kvinden på en mild hormonbehandling med det formål at modne lidt flere æg. Undervejs i forløbet foretages der ultralydsskanninger, der måler størrelsen af æggeblærerne og tykkelsen af livmoderslimhinden. 

Resultaterne af disse skanninger kan fastlægge tidspunktet for, hvornår kvinden er mest frugtbar. Når inseminationsdatoen kan fastlægges ved hjælp af skanningerne, gives en indsprøjtning med et ægløsnende hormon, og selve inseminationen finder sted 36 timer senere.

Det er både muligt at benytte sæd fra din partner eller fra en sædbank. På klinikken finder vi de bedste sædceller ved hjælp af en sædoprensning. Herefter lægges sædcellerne op i livmoderen gennem et tyndt kateter. Sædcellerne skal nu selv finde ægget og befrugte det ude i æggelederen.

Mikroinsemination (ICSI)

ICSI står for ’Intra cytoplasmatisk sædcelle insemination’. Mikroinsemination benyttes i reagensglasbehandlinger, når sædcellerne har særligt dårlig bevægelighed, eller antallet af celler er meget lavt.

I modsætning til traditionel IVF-behandling, hvor man benytter sig af flere tusinder af sædceller, indføres der ved ICSI kun én nøje udvalgt sædcelle, der forsigtigt bliver lagt ind i ægget. Med denne metode er chancen for befrugtning højere, og anbefales når der er tale om stærkt nedsat sædkvalitet. 

Sædudtagning fra testiklen (TESE)

Testikulær Sperm Ekstraktion anvendes hos mænd, hvis sædstreng er aflukket. Dette gør sig for eksempel gældende, hvis manden tidligere er blevet steriliseret. TESE-behandlingen udføres altid i kombination med mikroinsemination. Ved TESE bliver en lille vævsprøve fra testiklen undersøgt for sædceller, hvorefter en udvalgt sædcelle bliver hjulpet ind i ægget.

Ægdonation

Hvis kvinden ikke selv kan producere et brugbart æg, eller ikke ønsker at videregive evt. arvelige sygdomme, er det muligt at blive kunstig befrugtet ved hjælp af ægdonation. Man kan få et donoræg fra et familiemedlem, en god veninde eller en ægdonor som klinikken finder til dig. Ægget befrugtes med sæd fra din partner eller en sæddonor i laboratoriet, og det befrugtede æg indsættes herefter i livmoderen. 

Hvem kan få kunstig befrugtning?

Dansk Fertilitetsklinik tilpasser fertilitetsbehandlingen til din individuelle situation. Kunstig befrugtning tilbydes til heteroseksuelle-og lesbiske par samt single kvinder.

Barnløse par

Hvis man som par ikke er lykkes med en graviditet efter et år, vil man først undersøge, om problemet befinder sig hos manden, kvinden eller i visse tilfælde begge parter. Hvilket behandlingsforløb der er mest velegnet, afhænger helt og aldeles af den enkelte situation. I de fleste tilfælde vil man blive tilbudt en IVF-behandling, eller en inseminationsbehandling hvis årsagen til infertilitet ikke kan begrundes. Hvis kvinden ikke kan producere et brugbart æg, eller mandens sædkvalitet er for lav, kan man benytte henholdsvis æg- eller sæddonation.

Single kvinder

I Danmark har single kvinder samme ret til kunstig befrugtning, som kvinder i et parforhold. Hos Dansk Fertilitetsklinik tilbydes kvinder op til 45 år behandling. Afhængigt af din personlige situation og fertilitet bliver single kvinder tilbudt enten insemination med donorsæd eller kunstig befrugtning ved hjælp af IVF-behandling eller ægdonation.

Lesbiske par

Lesbiske par har siden 2007 kunnet modtage fertilitetsbehandling. Som ved kunstig befrugtning hos den enlige kvinde består behandlingen i et lesbisk parforhold oftest af en insemination, IVF-behandling eller ægdonation. Der melder sig herudover også et spørgsmål om, hvem af parterne der skal bære barnet. I de situationer hvor den kvinde som skal være gravid ikke selv kan producere æg af tilstrækkelig god kvalitet, kan det være muligt, at din partner kan donere hendes æg til dig.

Vores resultater taler for sig selv

Dansk Fertilitetsklinik er eksperter i behandling af ufrivillig barnløshed. Vi har særdeles høje graviditetsrater per oplægning af æg, på trods af at være den privatklinik i Danmark, som lægger færrest æg tilbage i livmoderen. Ud af alle målbare punkter er vor resultater over landsgennemsnittet for både IVF-og inseminationsbehandling. Vores dygtige fertilitetslæger er blandt landets bedste og holder sig konstant opdaterede på de nyeste teknologier og behandlingsmetoder inden for kunstig befrugtning. Siden 2005 er mere end 3.500 børn kommet til verden med vores hjælp. Du kan læse nogle af vores tidligere patienters succeshistorier, og de oplevelser de har haft med os under deres fertilitetsforløb.

Hvad koster en kunstig befrugtning

Da der er mange forskellige behandlingsmuligheder, findes der ikke en endegyldig pris for, hvor meget en kunstig befrugtning koster. Det er meget individuelt, hvor stor en hjælp singles eller par har brug for til en succesfuld graviditet, og man kan også komme ud for, at der skal mere end ét forsøg til. 

Hos Dansk Fertilitetsklinik tilbyder vi altid en gratis, uforpligtende samtale med vores læge, så du og eventuelle partner kan føle jer i trygge hænder inden forløbets start. Hvis I begge kan fremlægge en henvisning fra egen læge, skal I ydermere ikke betale for den første uddybende samtale og evt. tilhørende udredning, blodprøver og inseminationsbehandling.

En basis IVF-behandling der bl.a. omfatter UL skanninger og oplægning af et æg dyrket i et EmbryoScope koster 24.500kr. En pakkeløsning for inseminationsbehandling koster fra 3.500kr uden henvisning, og indeholder selve inseminationen samt en ultralyds-og graviditetsskanning. Herudover er der diverse tillægsydelser i forbindelse med behandlingerne, og vi tilbyder pakkeløsninger for et skræddersyet forløb. I kan se og få det fulde overblik over priserne for alle behandlinger, pakker og tillægsydelser her.

Book en tid til en uforpligtende samtale

Ufrivillig barnløshed er et følsomt emne for mange, og vi ønsker at give jer en så tryg og professionel oplevelse som muligt. For at svare på mange af de presserende spørgsmål der dukker op, når man overvejer kunstig befrugtning, tilbyder Dansk Fertilitetsklinik en gratis 15 minutters konsultation. Du vil få mulighed for at opleve vores klinik og tale om alle aspekterne af assisteret graviditet, som eventuelt skulle skabe tvivl eller usikkerhed. For os handler det altid om at give en kompetent og grundig vejledning, så I kan føle jer trygge i valget om fertilitetsbehandling.

 

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.