Infertilitet

Infertilitet er et stigende problem i det meste af verden, herunder også i Danmark hos både mænd og kvinder. I Danmark skønnes det at knap 15 % af befolkningen har nedsat frugtbarhed. På denne side kan du læse alt hvad du bør vide om infertilitet hos mænd og kvinder.

Infertilitet rammer både kvinder og mænd

Infertilitet beskriver en manglende evne hos mænd og kvinder til at blive gravide.

Hos mænd skyldes nedsat fertilitet oftest dårlig sædkvalitet, imens det hos kvinder kan skyldes flere forskellige faktorer. Hos kvinder skelner man imellem ’primær infertilitet’, hvis kvinden ikke før har været gravid og oplever fertilitetsproblemer, og ’sekundær infertilitet’, hvis kvinden tidligere har været gravid, men nu oplever problemer med at få børn.  

Man kategoriserer i dag et par som ufrivilligt barnløse, hvis de i mere end et år har forsøgt at opnå en graviditet på naturlig vis uden resultat.

Infertilitet hos kvinder

Der er i dag flere årsager til at flere kvinder har sværere ved at få børn. De mest udbredte årsager er som følger:

  • Kvinder er ældre når de får deres første barn
  • Uregelmæssige menstruationer
  • Ødelagte æggeledere
  • Endometriose
  • Fibromer eller misdannelser i livmoderen
  • Livsstilsrelaterede faktorer

Førstegangsfødende kvinder bliver ældre og ældre

Den primære årsag til dårlig fertilitet hos kvinder er, at kvinder er væsentligt ældre i dag end tidligere, når de får deres første barn. Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder var i Danmark var i 2018 29,3 år – men kvinders fertilitet begynder allerede at falde fra 25-års alderen. 

Uregelmæssige menstruationer

En anden udbredt årsag til dårlig fertilitet hos kvinder skyldes uregelmæssige menstruationer. Uregelmæssige menstruationer skyldes oftest uregelmæssige blødninger eller hormonforstyrrelser.

Ofte skyldes dette forstyrrelser i ægløsningen, der kan være forsaget af PCOS, stofskifterelaterede sygdomme, tidlig overgangsalder, for lavt BMI eller overtræning, hvilket har en negativ indvirkning på en kvindes hormonbalance.

Hvis man har uregelmæssig menstruation, kan det også skyldes polypper i livmoderen, som gør det sværere for det befrugtede æg at sætte sig fast.

Ødelagte æggeledere

En tredje faktor, der kan påvirke kvinders fertilitet negativt, er ødelagte æggeledere. Dette kan opstå som konsekvens af ubehandlede kønssygdomme og underlivsinfektioner.

 

Endometriose

En fjerde årsag til lav fertilitet hos kvinder er sygdommen endometriose.

Ved endometriose sidder væv fra livmoderslimhinden uden for livmoderen. Dette væv kan sidde i æggelederne, på æggestokkene, bughinden, tarmene eller urinblæren og i meget sjældne tilfælde udenfor bughulen.

Fibromer eller misdannelser i livmoderen

Store muskelknuder, også kaldt fibromer, i livmoderen kan gøre det svært for ægget at sætte sig fast i slimhinden. Hvis kvinden har en kunstig skillevæg i livmoderen kan den være årsag til gentagne aborter.

 

Livstilsfaktorer hos kvinder

Sidst men ikke mindst kan livsstilsfaktorer også påvirke kvinders fertilitet negativt. Ligesom det er tilfældet for mænd, kan både fed mad, rygning, alkohol, over- og undervægt og sygdom have en negativ indvirkning på ens chancer for at blive gravid.

Infertilitet hos mænd

Den primære årsag til manglende fertilitet hos mænd er lav sædkvalitet. Flere undersøgelser har vist, at danske mænd i gennemsnit har noget af den dårligste sæd i den vestlige verden.

Når man vurderer sædkvaliteten hos mænd, ser man på flere forskellige ting herunder antallet af sædceller, hvor langt de svømmer, hvor mange der ser normale ud og hvor mange der svømmer fremadrettet.

En normal sædprøve er i dag karakteriseret ved

  • Der er mindst 1,5 ml sædvæske ved prøven
  • Sæden indeholder mindst 15 millioner sædceller per ml
  • Mindst 32% fremadrettede bevægelige sædceller
  • Mindst 4% af sædcellerne skal have et normalt udseende
 

Hos danske mænd har ca. 40% en sædcellekoncentration på under 40 millioner sædceller pr. milliliter sæd. Et sæd-tal på under 15 millioner pr. milliliter er af WHO defineret som nedsat sædkvalitet, men allerede ved mindre end 40 millioner pr. milliliter bliver det sværere at gøre en kvinde gravid.

Årsager til nedsat sædkvalitet hos mænd

Nedsat sædkvalitet kan både skyldes en medfødt tilstand eller livsstilsfaktorer.

Særligt rygning og usund kost har en negativ indvirkning på sædkvaliteten, ligesom en række øvrige miljømæssige faktorer kan påvirke sædkvaliteten. Stramme bukser, meget varme bade, anabolske steroider og cannabis er nogle af de faktorer udover rygning, man ofte ser have en negativ indvirkning på sædkvaliteten.

Til de mere sjældne årsager til nedsat frugtbarhed eller infertilitet hos manden hører en tilstand af sædudtømmelse i urinblæren, mangel på dannelse af sædceller i testiklerne, eller at kroppen danner antistoffer mod sædcellerne.

Hvilke behandlingsmuligheder er der for infertilitet?

Der findes i dag flere forskellige behandlingsmuligheder for ufrivillig barnløshed. Hvilken metode, der er mest hensigtsmæssig, afhænger både af om det er manden eller kvinden, der har problemer med fertiliteten, samt hvor alvorligt et tilfælde, der er tale om.

Behandlingsmuligheder for kvinder

Ved anatomiske forhold

Hvis den udeblevne graviditet skyldes en fysisk eller anatomisk gene, kan dette nogle gange korrigeres med en mindre eller større operation. Det kan for eksempel være tilfældet i situationer, hvor kvinden har store fibromer eller polypper i livmoderen, eller hun har fået diagnosticeret en kunstig skillevæg i livmoderhulen.

Hormonstimulering

Hvis årsagen til den udeblivende graviditet skyldes uregelmæssig eller udeblivende æggeløsning kan denne tilstand justeres ved hjælp af stimulerende hormoner, der fremmer ægløsningen hos kvinden. Disse hormoner kan man enten få i tabletform eller som indsprøjtninger.

Inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling tilbydes i de situationer, hvor der ikke umiddelbart kan findes en årsag til den ufrivillige barnløshed, hvis kvinden har problemer med ægløsningen, eller når manden har let nedsat sædkvalitet.

Ved inseminationsbehandlinger modtager kvinden hormonbehandlinger, hvorefter hun befrugtes med enten partner- eller donorsæd som lægges op i livmoderen.  Du kan læse meget mere om inseminationsbehandling på denne side. Hvis det ikke lykkes at blive gravid efter 3-6 inseminationsbehandlinger, så kan man blive tilbudt IVF-behandling.

IVF-behandling

 

Ved IVF-behandlinger anvendes forudgående hormonbehandling til at stimulere ægdannelsen hos kvinden, hvorefter æggene suges ud af æggestokkene og befrugtes i et laboratorium. Efter æggene er befrugtet, sættes de tilbage op i livmoderen. Sandsynligheden for at blive gravid er langt større ved denne behandling sammenlignet med inseminationsbehandlinger.

 

Behandlingsmuligheder for mænd

Kost- og livstils tilpasninger

Hvis man som mand har let nedsat sædkvalitet, kan man i mange tilfælde opnå en mærkbar forbedring ved at leve en sundere livsstil.

Udover at spise sundere, kan man med fordel også dyrke mere motion og ikke mindst overveje at lægge både cigaretterne på hylden samt skære ned på sit alkoholindtag. Udover dårlig livsstil så kan almindelig sygdom med feber også nedsætte sædkvaliteten midlertidigt i et par måneder.

IVF-behandling

Hvis man omvendt har moderat til svært nedsat sædkvalitet er livstilsændringer næppe nok, hvis man ønsker at gøre en kvinde gravid. I disse tilfælde bør man i stedet overveje at anvende klassisk fertilitetsbehandling i form af enten inseminationsbehandling eller IVF-behandling.

For mænd med moderat nedsat sædkvalitet vil behandlinger med IVF typisk være den mest effektive, da man her som før nævnt befrugter ægget uden for livmoderen. Ved IVF behandling suger man æggene ud af kvindens æggestokke med en tynd nål og lægger dem ned i en skål. Herefter lægger man sædcellerne ned til ægget, så chancen for befrugtning bliver større.

Mikroinsemination (ICSI)

En tredje mulighed man anvender ved mænd, der har svært nedsat sædkvalitet, er mikroinsemination (ICSI). Mikroinsemination er en udvidet IVF-behandling, fordi sædcellen sprøjtes direkte ind i ægget med en tynd kanyle. ICSI står for Intra Cytoplasmatisk Sædcelle Injektion.

Vores resultater er blandt landets bedste

Hos Dansk Fertilitetsklinik har vi over 40 års erfaring med behandling af barnløshed.

Vores erfaring er en af de primære grunde til, hvorfor vi i mange år har ligget i den absolutte top, når man har sammenlignet de forskellige fertilitetsklinikker i Danmark.

Her ligger vi helt i top når det gælder reagensglasbehandling, både når der er tale om IVF-behandling og ICSI. Siden 2009 har vi konstant ligget på enten første, anden eller tredje pladsen blandt alle offentlige og private IVF-klinikker.

Vores IVF-resultater ligger mellem 51,0% og 29,8% positiv graviditetstest efter ægoplægning, afhængig af din alder.

I år 2017 var antallet af afsluttede levende graviditeter 33,0% på landsplan per æg oplægning. Hos os var det 37,5% for kvinder under 40 år. Du kan læse meget mere om vores resultater om IVF-behandling på denne side.

Få en uforpligtende samtale om jeres behandlingsmuligheder

Vi ved udmærket, at det kan være svært at tale om et så følsomt et emne som ufrivillig barnløshed, men hos Dansk Fertilitetsklinik er vi altid interesseret i at finde den helt rette behandling til alle vores patienter. Derfor tilbyder vi alle en gratis konsultation.

Formålet med vores indledende samtale er både at lære dig/jer at kende samt for at give jer mulighed for at få stillet alle de spørgsmål som I måtte have i forbindelse med forløbet.

Kontakt os i dag og lad os finde den rette behandling til jer!

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.