Fertilitetsbehandling

Fertilitetsbehandling hos Dansk Fertilitetsklinik

Stadig flere danskere har sværere ved at få børn. Det skyldes både, at mange vælger at få børn senere i livet, samt at danske mænds sædkvalitet har været faldende igennem mange år. Hos Dansk Fertilitetsklinik er vi eksperter i fertilitetsbehandling og kan bryste os af nogle af de bedste resultater på tværs af alle offentlige og private klinikker i Danmark. Nedenfor kan du læse om dine behandlingsmuligheder. 

Hvornår bør man overveje fertilitetsbehandling?

Fertilitetsbehandlinger bruges i dag til at hjælpe personer, der er såkaldt ufrivilligt barnløse.

Ufrivillig barnløshed konstateres, når et par igennem et år med regelmæssigt samleje ikke har opnået en ønsket graviditet. Herefter kan man igennem udredning og diagnosticering af årsagen forsøge at finde ud af, hvad årsagerne til den udeblivende graviditet er. I Danmark oplever cirka 15 % af alle kvinder en periode i deres liv med ufrivillig barnløshed.

Hyppige årsager til ufrivillig barnløshed

Der er flere årsager til, hvorfor både par og singler har sværere ved at få børn. Hos danske mænd er den mest almindelige årsag nedsat sædkvalitet. Her kan mænd både have lettere og svært nedsat sædkvalitet.

Hos kvinder kan det skyldes flere forskellige årsager, herunder at kvinden mangler passage i æggelederne på grund af tidligere underlivsbetændelse.

Endometriose i underlivet, fibromer eller polypper i livmoderen, samt misdannelser i livmoderen kan også medføre ufrivillig barnløshed.

Dog kan ufrivillig barnløshed hos kvinder også skyldes hormonforstyrrelser, der medvirker til manglende ægløsning og en uregelmæssig menstruationscyklus.

Behandlingsmuligheder ved barnløshed:

Der findes i dag flere forskellige typer fertilitetsbehandlinger. Hvilken behandling der er bedst for dig, afhænger af, hvad årsagen til din barnløshed er. Hos Dansk Fertilitetsklinik tilbyder vi følgende behandlinger:

  • Inseminationsbehandlinger
  • Reagensglasbehandling (IVF)
  • Mikroinsemination (ICSI og TESE)

Inseminationsbehandling

Hvis årsagen til infertilitet ikke har en forklaring, hvis kvinden har manglende ægløsning eller hvis årsagen er en let til moderat nedsat sædkvalitet hos manden, vil vi tilbyde insemination. Det indebærer tre forsøg, og hvis det ikke lykkes, vil næste skridt være IVF-behandling.

Ved insemination bliver mandens sæd eller donorsæd forberedt, renset og placeret i kvindens livmoder. Op til inseminationsforsøget modtager kvinden en hormonindsprøjtning, der har til formål at klargøre æggene til befrugtning.

Donorsæd kan benyttes, hvis en enlig kvinde er i behandling, eller hvis et lesbisk par ønsker insemination. Kvinden insemineres efter hendes naturlige cyklus og uden hormonel behandling.

Du kan læse meget mere om inseminationsbehandling på denne side.

IVF-behandling

IVF står for in vitro fertilisering, der også i folkemunde kaldes reagensglasbehandling. Ved IVF-behandling tages æggene ud af kvindes æggestokke for at blive befrugtet uden for livmoderen. Når befrugtningen er sket, lægges æggene tilbage i livmoderen inden for to til fem dage.

Efter ægoplægningen skal kvinden modtage hormonel behandling med hormonet progesteron, der er graviditetsbevarende. Når der er gået 14 dage, foretages der en graviditetstest, hvor man vil kunne afgøre, om graviditeten er opnået. Statistikkerne viser, at kvinder under 36 år har omkring 45% chance for at blive gravide. Kvinder mellem 40 og 42 år har ca. 20% chance for en positiv test.

Du kan læse meget mere om IVF-behandling her.

Mikroinsemination (ICSI og TESE)

Mikroinsemination er i familie med IVF-behandlingen, som adskiller sig en smule fra den oven for beskrevne reagensglasbehandling.

ICSI står for Intra Cytoplasmatisk Sædcelle Injektion. Ved ICSI bliver æggene også taget ud af æggestokken. De bliver herefter befrugtet ved at man lægger en enkelt sædcelle ind i hvert æg med hjælp af en lille tynd kanyle.

TESE står for Testikulær Spermekstraktion. Det er et indgreb, der udføres hos mænd, der eksempelvis er steriliseret, og hvor sædstrengen er blevet afbrudt. Her udtrækkes altså en lille vævsprøve fra testiklen som indeholder sædceller. Embryologen finder sædcellerne i prøven og befrugter efterfølgende æggene ved hjælp af ICSI.

Ægdonation

Hvis en kvinde ikke selv kan producere de nødvendige æg til en graviditet eller ikke kan bruge sine egne æg, er der mulighed for at benytte sig af ægdonation. Her vil donorægget blive befrugtet med partnerens sæd og derefter blive indsat i livmoderen, hvor graviditeten kan udvikle sig.

I visse tilfælde vil en såkaldt dobbeltdonation også være en mulighed. Det vil sige, at både æg og sæd kan stamme fra donorer, såfremt der er en gældende medicinsk begrundelse for denne konstellation.

Kom godt igennem dit behandlingsforløb med fertilitetsterapi

Fertilitetsbehandling kan være en svær og omstændig proces at gå igennem, både som individ og som par. Derfor vil det for mange være givtigt at gå i terapi som en del af fertilitetsforløbet, for på den måde at finde støtte i processen og få mulighed for at drøfte de mange udfordringer, der kan være ved en fertilitetsbehandling.

Ofte stillede spørgsmål om fertilitetsbehandling

(VI LAVER DISSE SOM EN FOLD UD-FUNKTION)

Hvor gammel må man være for at få fertilitetsbehandling?

Ifølge loven må der ikke foretages fertilitetsbehandling hvis du som kvinde er fyldt 46 år. Der er ingen aldersgrænse for mænd. Offentlige fertilitetsklinikker tilbyder ikke behandlinger til kvinder over 40 år.

Hvad er sandsynligheden for at få tvillinger med fertilitetsbehandling?

Ved IVF-behandlinger hos kvinder under 35 år som får lagt to æg af topkvalitet tilbage, vil cirka 50 % blive gravide efter æg oplægning. I denne gruppe vil 25 % vente tvillinger. Lægger man kun ét æg tilbage hos disse kvinder, vil lige knap 40 % blive gravide, og risikoen for enæggede tvillinger er meget lille. Hos ældre kvinder er risikoen for tvillinger mindre

Ved inseminationsbehandlinger må man inseminere op til 3 store ægblærer, fordi chancen for graviditet pr. ægblære kun ligger på omkring 10% pr. insemination. Risikoen for tvillinger ligger mellem 2% og 5% hos os.  

Kan man bruge en henvisning hos jer?

Ja, vi praktiserer under sygesikringen. Det betyder, at undersøgelse for barnløshed og behandling med insemination er gratis, uanset hvor mange børn du har, hvis du har en henvisning fra egen læge. Kvinden og manden skal have en henvisning hver.

Hvordan kommer jeg i gang med behandlingen?

Du skal først ringe til din egen læge og bede om en henvisning til en gynækolog. Når du har fået henvisningen, ringer du til vores sekretær på tlf. 3834 9030 for at bestille tid til en lægesamtale. Ved samtalen planlægger du og lægen det videre forløb.

Du kan ikke bruge en henvisning til IVF behandling hos os. Her skal du selv betale for behandlingen, mens udredningen stadigvæk er gratis med en henvisning fra egen læge. Spørg sekretæren hvis du er i tvivl om du er berettiget til gratis behandling over sygesikringen.

Vores resultater er blandt landets bedste

Hos Dansk Fertilitetsklinik har vi over 40 års erfaring med behandling af barnløshed.

Vores erfaring er en af de primære grunde til, hvorfor vi i mange år har ligget i den absolutte top, når man har sammenlignet de forskellige fertilitetsklinikker i Danmark.

Her ligger vi helt i top når det gælder reagensglasbehandling, både når der er tale om IVF-behandling og ICSI. Siden 2009 har vi konstant ligget på enten første, anden eller tredje pladsen blandt alle offentlige og private IVF-klinikker.

Vores IVF-resultater ligger mellem 51,0% og 29,8% positiv graviditetstest efter ægoplægning, afhængig af din alder.

I år 2017 var antallet af afsluttede levende graviditeter 33,0% på landsplan per æg oplægning. Hos os var det 37,5% for kvinder under 40 år. Du kan læse meget mere om vores resultater om IVF-behandling på denne side.

Få en uforpligtende samtale om jeres behandlingsmuligheder

Vi ved udmærket, at det kan være svært at tale om et så følsomt et emne som ufrivillig barnløshed, men hos Dansk Fertilitetsklinik er vi altid interesseret i at finde den helt rette behandling til alle vores patienter. Derfor tilbyder vi alle en gratis konsultation.

Formålet med vores indledende samtale er både at lære dig/jer at kende samt for at give jer mulighed for at få stillet alle de spørgsmål som I måtte have i forbindelse med forløbet.

Kontakt os i dag og lad os finde den rette behandling til jer!

.

Hvad kan du forvente som patient på Dansk Fertilitetsklinik

Send os en mail!

Vil du bestille en tid eller har du spørgsmål som ikke besvares i vores FAQ? Vi er her for at hjælpe dig.